onsdag 28 oktober 2009

Antioxidant

När man läser kostråd som exempelvis Frida Orrgrens spalt (läs kommentarerna) på svd.se så får man reda på att antioxidanter är viktiga att stoppa i sig. Tillochmed på apoteket så slår man ett slag för dessa tydligen livsviktiga antioxidanter. Men en enkel googling visar att de flesta studier som är gjora på ett vetenskapligt korrekt sätt tvärtom ofta visar en svag negativ effekt från antioxidanter.
badscience.net kan man läsa mer om det här, ganska intressant att i princip en hel värld har svalt myten om antioxidanter på samma sätt som man svalt myterna om:
skogsdöden (dök upp på 70-talet, men nu verkar skogarna ha slutat dö)
försurning av sjöar (kommer ni ihåg hur man kalkade och höll på på 80-talet?)
växthuseffekten (finns inga vetenskapliga bevis för att koldioxidhalten i luften påverkar jordens temperatur)
genmanipulerad mat (den mest kontrollerade och säkra maten man kan äta)
utbyggnaden av älvarna (lax är billigare än någon annan fisk idag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar