söndag 22 mars 2009

3 sheets to the wind in Copenhagen

Med en svensk krona i paritet med ZWD'n är det inte så konstigt att dom enda svenskar man träffar nuförtiden i Köpenhamn jobbar som butiksbiträden eller servitriser/servitörer. På Ströget är det tomt, vilket det skall vara; den gatan har för länge sen degenererat till samma turistfälla som Oxford Street eller Drottninggatan. Dressmann och Zara. Pan Pizza och McDonalds.
Så det är lugnt och skönt i byen nu. Några förvirrade norrmän och den vanliga dosen östeuropeer; och givetvis danskarna själva. Det här med att affärerna och restaurangerna numera handhas av svenska jon ställer till det lite för urbefolkningen. Nu är det ju ingen alls som förstår deras bakvända sätt att prata och räkna, så jag tror den svaga kronan kommer att starkt bidra till den förnyelse det danska språket så väl behöver.
För alla er som ändå vill ha lite danskt hygge; strunta i Ströget och ta en promenad längs Gammel Kongevej istället. På den gatan finns allt, framförallt Vinstue 90 ("halvfemsen") där det fortfarande är rökning tillåten. I hela lokalen, inklusive filosofiska rummet längst in.
Allt som är bra med Danmark finns på Gammel Kongevej. På tvär- och parallellgatorna i Fredriksberg finns ännu mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar