söndag 17 maj 2009

Bostadsbrist i Lund?

Nu är dom ute och går igen. Jag kan inte släppa det här, dom vill ha gratis boende mitt i stan. Det är så absurt att det helt enkelt inte kan förklaras eller förstås.
Många sympatisörer hävdar att det råder stor bostadsbrist i Lund och att det beror på politikernas slapphet. Man kan tycka vad man vill om det, en sökning på hemnet.se gav 57 bostadsrätter i Lunds kommun för under 1 miljon. Med dagens räntor behöver man ingen fantasiinkomst för att fixa det.

Nåväl, även om ingen av de lägenheterna skulle duga, hur kan dom på fullaste allvar komma fram till att lösningen skulle vara att tomma hus upplåtes gratis till den som knackar på? Vad händer om det kommer ett gäng Sverigedemokrater veckan efter, får dom också lov att bo där då? SDs ungdomsförbund borde testa det, alternativt kunde dom ju ockupera Sagas lägenhet (en sökning på hitta.se fixar adressen direkt) när hon inte använder den. Det hade varit bra för polisen också, samla alla stollar på ett ställe, typ.

Saga bor för övrigt rimligt centralt i Lund, hon kan väl upplåta sin lägenhet om det nu är sån panik?

30 kommentarer:

  1. Bra tänkt, bra sagt.
    /Markus

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att prata när man har det bra. Alldeles tydligen har du inte tänkt igenom dina utsagor ordentligt. Du klarar tydligen inte heller av att inkludera de mer utsatta i samhället i ditt synsätt. Skall endast de starka få bo centralt?

    Du borde tänka efter om du vill representera solidaritet och omsorg eller makt och ren och skär egoism.

    Vet att världen sträcker sig längre än dina inskränkta svenneåsikter.

    SvaraRadera
  3. Emma
    På vilket sätt är det INTE egoistiskt att bara ta det man vill ha?
    På vilket sätt visar man solidaritet genom att ta andras egendom?
    Det finns exempel på bostadspolitik där "alla" kan bo centralt. Kolla Manhattan och Hong Kong. Som jag skriver i ett annat blogginlägg så skulle jag skriva under på en sådan inriktning närsomhelst. Kan du ge något exempel på en stad med lyckad bostadspolitik?

    SvaraRadera
  4. Allvar, mannen!
    Vi pratar studenter och andra ungdomar! Är du verkligen så korkad att du tror att en bank ger studenter sådana lån i dessa arbetslöshetstider?

    Du borde tänka igenom vad du skriver iaf en gång innan!

    Dessutom är det vidrigt av dig att uppmana folk att bryta sig in i den här Sagas lägenhet! Jag tror inte du är så dum att du inte ser skillnaden mellan ett tomt och outnyttjat hus och ett där någon bor.

    Du borde skämmas!

    (Har du mod nog släppa igenom min kommentar?)

    SvaraRadera
  5. Lägenhet för en miljon låter ju som hittat för en person i tjugoårsåldern som drömmer om fast anställning. Du verkar inte leva i samma verklighet som många ungdomar gör.

    SvaraRadera
  6. Bara för att det finns lediga lägenheter betyder inte att det inte finns något problem. Det finns alltid en viss omsättning. Frågan är hur många spekulanter det blir per lägenhet.

    SvaraRadera
  7. Om den där Saga ockuperar ett hus, kan man ockupera hennes lägenhet då den i såna fall förmodas stå tom? Hon har ju flyttat enligt egen logik...

    SvaraRadera
  8. Egentligen är husockupationerna inget annat än praktiserad egoism. 'Det jag vill ha det tar jag'. Dvs en variant på 'den starkes rätt över den som inte kan försvara sig tillräckligt bra'. Att man sedan låtsas ha ädlare syften är ju inget nytt det heller. Tänk på alla stater som 'befriat' delar av grannstater under tiden slopp.

    Det var för att undvika just sådant här det som man utvecklade samhällssystem. Individer och släkter skulle kunna ägna sig åt att öka välstånd istället för att hela tiden försvara sig.
    MM

    SvaraRadera
  9. Alla kommentarer är välkomna.

    DNME: Är du lika indignerad över att Smålands Nation uppmanar till inbrott på sin hemsida?

    Jag håller med om att bristen på lägenheter i alla prisklasser är ett politiskt problem, det finns bra exempel på lösningar i Hong Kong och på Manhattan.

    Man får aldrig drömbostaden direkt, iallafall inte vanligt folk. Om man tar den olovligt och vill att det skall vara ok att ta den, vad hindrar då någon annan att ta den från dig?

    SvaraRadera
  10. Haha, jag orkar inte alla patetiska studenter som tror att de kan ta vad de vill ha utan att betala. Jag är själv student och jag har en trevlig bostad i centrala Lund. Dock så arbetar jag och kämpar för detta vilket kanske ockupanterna borde testa.
    Men nä, gå och gör inbrott för då vill man verkligen hyra ut sin bostad till er. Suck...

    SvaraRadera
  11. Kring medelhavet finns det faktiskt samhällen som praktiserat något liknande som att låta vem som vill ta över otutnyttjad egendom. Man tillät exempelvis vem som helst att ta över ett nedbrunnit hus eller nedbrunnet land. Resultatet blev att det brann väldigt mycket och att det i princip inte finns skog kvar i dessa områden.

    SvaraRadera
  12. "...bostadsrätter...för under 1 miljon." Vilket jävla snack. En bostadsrättsförening vill inte ha en student som medlem eftersom denne normalt inte har någon ordentlig ekonomiskt säkerhet. Men om lilla pappa går in som borgensman är ett ju en annan sak. Heltidsstudier ska motsvara ett heltidsarbete så sluta flumma med att jobba samtidigt och ta studierna på allvar!

    SvaraRadera
  13. ok... om vi ska ta argumenten att man tar inte andras egendom. Och att man som ägare gör vad man vill med sin egendom. Då måste vi alla sluta gnälla på färetagen stora bonusar. Och låta dem som äger firman eller förvaltar (som unuversitetet som äger de töma hus) företagen göra som dem själva vill. Vi kör liberalismen med den ena hand och sen gnäller vi på krisen. Vi tycker illa om hus okupanter som inte respekterar andras egendomar och deras rätt att göra vad dem vill med det. Men vi gnäller när andras liberalismen rör oss.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Men för helvete ge er! Det här handlar inte om bostadsbrist eller ädla ideologiska mål. Det här handlar om förvirrade ungdomar som samlas i grupp för att få lite uppmärksamhet. Hade de inte blivit vänsterterrorister hade de blivit nynazister. Det hela är abra ett rop på hjälp..."Jag vill vara någon, se på mig!". de växer upp till slut...

    SvaraRadera
  16. Så jag hade fel... du inser inte skillnaden mellan ett hus där någon bor och ett tomt hus som står outnyttjat på grund av någon bostadsspekulation eller liknande!

    Det är skillnad på ett hem och ett investeringsobjekt!

    Det är tragiskt att se att det är så många som saknar empati med de som inte har! Om fler vore som ni så hade vi inte haft några mänskliga rättigheter, rösträtt, anställningsskydd eller liknande...alla dessa rättigheter har kommit till under liknande förhållanden!

    Bara för att vi har jobb och bostad betyder inte det att det finns jobb och bostad till alla!

    Och tror ni verkligen på allvar att människor inte försöker hitta lägenhet på alla möjliga sätt innan man gnäller? "Men vissa av dom har ju lägenheter"...jo, och fan vad skönt att de ställer upp för de som inte har!

    Försök, om än bara för en enda gångs skull, att sätta er in i vad de som ockuperar faktiskt vill! Snälla...

    ...det finns ingen som vill ha gratis bostad, de vill bara har möjligheten att faktiskt hyra en bostad...

    SvaraRadera
  17. Jo, det finns en bostadsbrist. Kanske inte vad gäller bostadsrätter men vad gäller hyresrätter. Detta gäller kanske främst för studenter men med tanke på att Lund är ett av de största universiteten i norden så blir problemet följdaktligen stort. I andra länder är det betydligt enklare att hyra, man kan lätta fixa en lägenhet på en dag eller två. Däremot håller jag med om att gratis boende är en helt absurd och orealistisk tanke. Metoden för att belysa problemet är även det högst diskutabelt.

    SvaraRadera
  18. DNME: Jag är rejält påläst på vad ockupanterna vill.
    Återigen, lösningen på problemet, som jag håller med om existerar, finns på Manhattan och Hong Kong.

    SvaraRadera
  19. Intressant, jag känner inte till det. Finns det ngn info du kan länka till? Eller något projektnamn jag kan googla?

    SvaraRadera
  20. DNME: Det finns massor att googla på det, den stora skillnaden mellan Sverige och HK/Manhattan är att man har färre regler och restriktioner i bostadspolitiken där. Det resulterar i lägenheter med en standard som är under minimikraven i Sverige (ungefär det som ockupanterna verkar kunna leva med) men till ett lägre pris. Man kan flytta till Manhattan eller Hong Kong och uppleva en bostadsmarknad där dom billigaste och dom dyraste lägenheterna i världen samsas. Snacka om dynamik och att ge plats åt alla inom ett geografiskt väldigt begränsat område!

    Här är ledga lägenheter i HK (hyres):
    http://hongkong.craigslist.org/apa/

    Och "no fee" apts i New York:
    http://newyork.craigslist.org/nfa/

    Miljonprogrammet i Sverige är ett bra exempel på vad som händer när politiker skall lösa bostadsproblemet med riktade åtgärder. Jag tror inte det är fler sådana områden vi vill ha. Jag vet att det sticker i ögonen på många av dom som varit inblandade i ockupationsaktiviteterna i Lund i helgen, men lösningen på deras problem är mer marknadspolitik, mer avregleringar och färre klåfingriga politiker. När det gäller det sistnämnda så anser jag att den nuvarande regeringen och det nuvarande kommunstyret i Lund tillhör kategorin klåfingriga politiker, tyvärr.

    SvaraRadera
  21. DNME: Jag länkade till hela NY innan, den här är endast Manhattan: http://newyork.craigslist.org/mnh/roo/

    SvaraRadera
  22. DNME: "...det finns ingen som vill ha gratis bostad, de vill bara har möjligheten att faktiskt hyra en bostad..."

    eh... jo. Saga, en av ockupationsfestivalens arrangörer:

    "Ockupationerna är bara en del i hennes politiska arbete. Bland annat vill hon att alla ska kunna bo gratis och att det inte ska finnas någon skillnad mellan 'politiker och folk'."

    http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20090513-5

    SvaraRadera
  23. Ser man på, hon verkar ha utopiska drömmar. Det har jag med. Det tror jag du också har J. Samtligt säger hon precis under det du citerar att:

    "I dag, i Lund, vill jag att politikerna ska satsa på att bygga billiga hyreslägenheter."

    Hank: Du menar helt enkelt bostadspolitiken...trodde det var specifika projekt. Men jag håller med dig! Vi har alldeles för många lagar som bara förhindrar utveckling. Jag är också för avreglering på många områden, men framför allt måste alla få ge sig ut i samhället eller på marknaden på samma villkor. Så är det inte idag. Varken för studenter eller för mindre företag.

    SvaraRadera
  24. Riv Småland nations hus och mejeriet och bygg bostäder på dessa rivningstomter.

    SvaraRadera
  25. Hank Moody:

    Låter ju väldigt fint med en avreglerad bostadsmarknad - klart Didde & co skall slippa se Leffe och Haschtompa. Kör ut dom i förorten, där är det billigt att bo. Och här kommer min liberala punchline: Leffe och Haschtompa har faktiskt ett val, och dom har valt att ha ett dåligt liv.

    Anywho, för att belysa att det hela inte är svartvitt: självklart är miljonprogrammet inte direkt lyckat. Lösningen är dock inte att göra helt tvärtom.

    SvaraRadera
  26. bostadsbristen gäller i hela landet.
    bostadsbristen gäller främst hyreslägenheter.
    bostadsbristen slår hårdast mot de ekonomiskt svaga, vare sig de är ungdomar eller äldre.
    håller med om att alla ska ha rätt till att bo i de centrala delarna och inte trängas ut i pereferin.
    ett problem är att de hyresrätter som byggs har så höga hyror att de som är i akut behov av bostad ändå inte har råd att bo där...

    den svensk som idag har missat att det råder rena vilda västern på bostadmarknaden, den är knappast vaken och med i nuet.
    det är heller inte klokt med den här fria budgivningen på bostadsrätter....vilket kan få en lägenhet för UNDER EN MILJON att sluta på ÖVER EN MILIJON.

    sedan har man ett ganska laddat och kontroversiellt ämne att ta upp i det här med bostastillgång. det är ett laddat ämne så tillvida att man lätt stämplas som rasist i sverige om man har åsikter om invandringspolitiken.
    men sanningen är den att vi har en stor invandring till sverige. alla dessa människor ska ha en bostad. de konkurrerar om samma hyreslägenheter som ungdomarna vilket gör att det blir ännu svårare att komma fram i kösystemen. kösystemen har dessutom reserverade lägenheter åt invadraren.
    varför inte avsätta bostadsrätter på östermalm i sthlm åt dessa människor så de kommer in ordentligt i samhället.......

    att sveriges befolkning ökar snabbt måste vägas upp med lika mycket bostasdbyggen.
    annars kommer vi snart få leva som i en del andra länder. hela släkter tillsammans i trånga små lägenheter för ingen har råd eller möjlighet att hitta något eget.

    så frågan om bostäder måste vinklas åt en herrans massa håll innan man kan komma fram till en sund objektiv lösning och förståelse kring vad som ligger bakom allt.
    det är inte bara studenterna som är i kläm....väldigt många andra också.
    tycker inte att man ska göra det till en ungdomsfråga...

    tack för ordet.
    ha en bra dag.

    SvaraRadera
  27. .."Men för helvete ge er! Det här handlar inte om bostadsbrist eller ädla ideologiska mål. Det här handlar om förvirrade ungdomar som samlas i grupp för att få lite uppmärksamhet. Hade de inte blivit vänsterterrorister hade de blivit nynazister. Det hela är abra ett rop på hjälp..."Jag vill vara någon, se på mig!". de växer upp till slut..."

    Håller verkligen med!!
    Är självstudent i Lund och tycker inte det ar har varit speciellt svårt med bostad. Jobbar man lite på nationerna så kan man få bostad. Sedan finns det ju hur mycket som helst på delphi och liknande...

    Vem är så dum så man tror att man kan få bo centralt i stan när man inte har någon inkomst eller pengar???

    SvaraRadera
  28. "Heltidsstudier ska motsvara ett heltidsarbete så sluta flumma med att jobba samtidigt och ta studierna på allvar!"

    Hahaha... Men att springa runt och leka revolutionärer har ni tid till...?

    Fint inlägg, Hank.

    SvaraRadera
  29. Jag tycker det är löjeväckande med inställningen som tycks finnas hos vissa att ALLA ska ha rätt att bo i centrum av en stad.... För 20-åringar som flyttar ut finns det (relativt) gott om lägenheter i Kävlinge, Staffanstorp, Södra Sandby etc. En bra start, för att sedan arbeta sig upp till mer och mer "eftertraktat" boende.. Men vissa är för fina för detta? Ska Stora Södergatan med omgivningar (förutom i närheten av Smålands nation...) ha 100.000 invånare?

    /En som pendlat 1,5 timmar enkel väg per dag i 1,5 år och nu har fått tag i boende

    SvaraRadera