torsdag 7 maj 2009

Du gamla du fria

Sverigedemokraterna är nationalister och vill enligt deras partiprogram "...stärka nationalkänslan, för att på så sätt skapa en större trygghet och gemenskap inom det svenska samhället. " Vi svenskar skall vidare "...lära känna sin gemensamma historia, och på så vis också lära sig att känna solidaritet med sina medmänniskor, såväl i Sverige som i omvärlden." En bit längre ner i programmet hävdas det att "Bara en nationalistisk politik kan ge den trygghet och den omtanke som minskar kriminaliteten, får bort drogerna och ger de sjuka livslusten åter."

Så låt oss begrunda nationalismen ett tag. Hur stärker man nationalkänslan? Fler flaggor, stå upp och sjunga nationalsången varje morgon? Blir vi tryggare och kommer vi att känna mer gemenskap då? Eller vad avses?

När det gäller historia, kan vi inte den redan? Vilka delar är det dom vill fokusera på? Hur Vallonerna hjälpte Gustav II Adolf? Hur Karl XII gjorde Östeuropa osäkert med hjälp av Polacker, Turkar och Ukrainare? Gustav III's franska vurmerier?

Eller skall vi gå tillbaka ännu längre i tiden för att hitta det ursvenska? Kanske till vikingatiden? (Då får vi räkna bort Skåne, Halland, Bohuslän och Jämtland som då var danskt eller norskt.) Vad finns där att samlas kring? Runskrift och mjöd?

Vi har en del intressanta individer i vår gemensamma historia som jag inte riktigt vet om dom tillhör det svenska kulturarvet eller inte:

Cornelis Vreeswijk, Drottning Silvia, Björn Carpelan, Jörn Donner, Jan Guillou, Tove Janson (mumintrollen, är dom en del av det svenska kulturarvet?), Märta Tikkanen, Theodor Kallifatides, Eino Hanski (båtflykting!), Colin Nutley, Kristian Luuk, Amy Diamond, Zlatan Ibrahimovic (Skåning, Bosnier, Europé?), Henrik Larsson, Gonza Blatteskånska .

Jag förstår helt enkelt inte nationalismen som fenomen. Hur bestämmer man vad som är svenskt? Pitepalt? McDonalds? Pizza? Renklämmor? Surströmming? Kåldolmar?

Hur skall SD genomföra sin politik? Hur skall nationalismen införas? Vad är det som skall ändras i skolböckerna? Hur kommer tv-tablåerna att se ut? Vilka individer i vårt nationella arv skall vi samlas kring?

Jag har stora problem med att förstå definitionerna av kulturarv, nationalism och andra termer som SD använder flitigt. Läs gärna detta mycket välskrivna inlägg för mer kött på benen.

SD kriver vidare: "Rotlösheten står i motsats till något som är väldigt viktigt för oss sverigedemokrater - rätten till en nationell identitet. Alla människor måste få känna att de tillhör ett folk. "

Dom sista orden klingar bekant. Men inte på ett bra sätt.

1 kommentar:

  1. Word. Kanske därför dåligt med kommentarer. Det krävs litegrann för att inte helt göra bort sig. Intressanta saker att fundera på oavsett. Nationalism är bara gammalt skräp för dem som tycker det var bättre förr och det gäller väl nationalister oavsett tidsepok, eller? Jag tror det iaf. Kanske stämmer det där men historien upprepar sig. Jag tror att vi har lite väl höga tankar om hur bra vi är på att ta lärdom bara för att vi har tillgång till mer information och att vi skulle vara så otroligt mer upplysta nu.Jag har hört att vi blir smartare men jag tror det går väldigt långsamt. Är ju inte bara intellektet som styr heller- det är nog tur. Verkar trist.

    Alltid anonym.

    SvaraRadera