tisdag 12 maj 2009

Skånskt trafikvett

Sydsvenskans Lasse Holmströms artikel om prestigeladdad bilkörning i trafikarbetstider väcker reaktioner. Det verkar vara en allmän uppfattning att trafiken inte flyter lika bra i Skåne som runt Stockholm och Göteborg. Kanske är vi skåningar ännu inte riktigt vana vid en trafikbild med köer och trängsel?
Blixtlåsprincipen fungerar inte särskilt bra i Skåne, det är tydligt. Om man utnyttjar båda körfälten så långt det går blir man oftast bestraffad genom att inte bli insläppt av dom bilister som anser sig orättfärdigt omkörda. Resultatet blir att de flesta försöker komma in i framkomligt körfält så tidigt som möjligt, varpå det skapas onödiga och farliga köer på påfarter och annorstädes.
Det är intressant att läsa kommentarerna till Lasses artikel. Trots att rubriken är "Kör med mindre prestige" så menar en del kommenterare på att det är rätt av både bilister och lastbilschaufförer att blockera medtrafikanter. Den här typen av distansuppfostran och panikslagen drift att till varje pris försvara "sin" plats i kön, blixtlås eller ej, är väldigt prestigeladdat och ett hot mot trafiksäkerheten.
Utnyttja båda körfälten så långt det går, släpp in en bil framför dig lite då och då, gärna med marginal så att det inte behövs bromsas och gasas så mycket, så kommer det hela att förlöpa lite lättare. Plus att vi slipper olyckor. Idioter kommer alltid att finnas i trafiken, det bästa man kan göra är att låta bli att vara en av dom själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar