torsdag 30 april 2009

1:a maj


I morgon skall Mona Stalin 1 majtala här i Lund. Undrar varför just vi har fått den äran? Kanske för att hon känner sig så väldigt hemma bland alla andra akademiker?

Göran Greider, ett annat favorithatobjekt, sa i P1 idag att Mona måste prata ideologi för att inte tappa fler röster. Jag tror inte Mona är kapabel att föra ett längre resonemang om ideologi. Hon kommer att haspla ur sig den vanliga liturgin om jobb, välfärd, vård, skola och omsorg (vad är den exakta skillnaden mellan vård och omsorg?).

I slutändan kommer hennes lösning på allting vara att höja skatten och bygga ut den offentliga sektorn. Det är såklart lätt att ta enkla poäng med fördelningspolitik; buskapet är att staten skall ta in pengar från någon annan (företag och höginkomsttagare, vanligtvis) och sedan ge dom just till dig (om du inte råkar vara höginkomsttagare eller knuten till ett företag). Om man extrapollerar detta och låter tillräckligt med tid gå så kommer man till slut i ett läge där den som tjänar en krona mer än sin granne automatiskt är skyldig grannen 50 öre. Företag tappar drivkraften att producera bra tjänster och varor som marknaden vill ha, eftersom vinst beskattas men konkurser undviks med hjälp av statliga garantier.

Sakta men säkert rör man sig ner mot ett noll-läge där ingen tjänar någonting. Undrar vad dom skall fördela då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar