onsdag 29 april 2009

Den onda kyrkan


Världen är full av imponerande byggnader. Dom flesta är skapade i någon religions namn; Peterskyrkan i Rom, St Pauls Cathedral, domen i Milano etc etc. Vi som besöker dom här städerna förväntas gapa av beundran och ta en massa bilder på arkitekturen. På mig har dock dessa byggnader en odelat negativ effekt, precis på samma sätt som Saddam Husseins blingade palats sticker i ögonen på mig.

Alla dessa enorma kyrkor, katedraler och tempel är byggda under en tid då människor svalt och dog av sjukdomar; det saknades tak över huvudet för många, livet var rent allmänt ganska dåligt. För kyrkans män, däremot, flöt det på ganska bra. Man tog in skatt och tionde, styrde och ställde och var den tidens överklass eller adel (på samma sätt som diktatorerna i Nordkorea, Iran, Irak innan USAs invasion och Sovjetunionen pre 1989). Folket i städer och byar kommenderades ut för att bygga kyrkor och katedraler när dom egentligen hade mått mycket bättre av att jobba med att förbättra sin egen levnadsstandard. Men så stark var deras gudsfruktan (något som är enkelt att ingjuta i en icke läskunnig och ganska obildad befolkning) att man helt enkelt inte vågade avstå från att medverka vid byggena. Exakt som hemma hos Saddam.

Jag tycker dom har byggnadsverken är lika motbjudande som allting annat uppfört av förtryckta människor under tvång. Jag vill inte se byggnader som hyllar någons låtsaskompis; ge mig istället arkitektur som hyllar människan! Som Ayn Rand sade; "The skyline of New York is a monument of a splendour that no pyramids or palaces will ever equal or approach".


5 kommentarer:

  1. kan inte uttrycka mig annorlunda. men det visste du redan!

    SvaraRadera
  2. Minst lika skrämmande är då den gudsfruktan dagens läskunniga och bildade? med tak över huvudet känner. Synagogor, katedraler, moskeer, tempel och kyrkor är inget annat än grandiosa sagostugor där folk pratar i nattmössan!

    SvaraRadera
  3. Ja ja..Jag måste få protestera lite nu, så det inte blir för mkt konsensuskänsla av det hela..

    Nej, ordet ska vara fritt vare sig man använder det till att hylla Gud eller häckla honom (?). Det är det viktigaste (tycker jag alltså). Håller med att det är bekymmer med religion då fundamentalister anser den vara ofelbar och stå över all form av kritik. Det är klart att rätt mkt hemskheter har begåtts och begås i religionens namn.Religion är som jag ser det skapat av människan för att stilla ett behov. Jag är ingen expert men har inte hört om något samhälle som inte har någon typ av dyrkan. Om man i sekulariserade samhällen byter ut gud vetenskap eller liknande så fine, men extrem ateism är som jag ser det ganska lik vilken fundamentalism som helst. Ignorant, dogmatisk och döv.

    Jag gillar att kolla på kyrkor och alla former av religiösa byggnader men håller med om att svulstigheten i ett större perspektiv är motbjudande. Samtidigt så är de till skillnad fr diktatorernas palats öppna för allmänheten att ta del av dess prakt iaf rent visuellt. Det finns mkt att bli upprörd över och kritisera men samtidigt görs en hel del bra av t.ex Stadsmissionen och Frälsningsarmén för de allra svagaste och mest osynliga grupperna i samhället.

    För att vara lite mer vetenskaplig så jag inte får för mkt skäll så såg jag nyligen ett rymdprogram som pratade om hur viktigt månen är för allt liv på jorden. Att det är unik. Få andra planeter har en så stor måne, så nära som vi och dess gravitation styr inte bara tidvattnet utan även klimatet pga jorden hade krängt mer i sin bana annars vilket skulle orsaka extrema temperatursvängningar och omöjliggöra avancerade livsformer som växter och djur.Månen förflytttar sig tydligen 3,5 cm bort fr jorden varje år (hjälp!)Man berättade även att Jupiter som är 300ggr större en Jorden funkar som sköld mot diverse meteoriter osv. Väldigt bra att ha alltså- Sedan malde de på att livet behöver en bra balans av trygghet och katastrof för att utvecklas. Bara katstrof, inte bra. Bara trygghet och evolutionen avstannar. Sjukt intressant. Fatta att vi är här trots allt!? Mot alla odds.
    Hallelujah!;)

    Alltid anonym.

    SvaraRadera
  4. Ja, ordet är fritt. Men jag behöver inte beundra eller ens respektera en religion mer än någon annan hobby.
    Kyrkorna är öppna på kyrkans villkor, låt dig inte luras. Dom vill ha ditt medlemsskap och dina pengar och visar upp vad deras undersåtar tvingats producera åt dom. Jag håller helt med om att exvis Sixtinska kapellet är i det närmaste ett underverk som man svårligen kan undvika att beundra. Men sammanhanget som det visas i lämnar en unken eftersmak. Vatikanstaten är en fundamentalistisk och maktfullkomlig organisation som inte vill väl.

    SvaraRadera
  5. Att ateism skulle vara likställigt med en fundamentalistisk gudstro är ett helt barockt påstående! En gudstro behöver inte ens vara fundamentalistisk för att göra stor skada då det även i dagens sammhälle, alla samhällen, ger rätt att aggera utanför lagen. Det är sant att en mer fundamentalistisk religion typ Islam ger större rätt att aggera utanför lagen än vad Kristendomen gör men lika fullt ger båda religionerna möjlighet att tänja lagen. Vilket håll lagen tänjs beror däremot på i vilket sammhälle det gäller.
    Alla som tror på någon slags "gud" kommer alltid att till olika grad ställas inför val att följa sin tro eller aggera på ett humant sätt. Att sedan religionerna är olika farliga är en helt annan sak men det är inte svårt att se vilken stor skada Islam gör i gämförelse med Budhism, som i sig är den minst religiösa tron utan mer ett förhållningssätt. En Islamist står över lagen vart han/hon än kommer då det absolut viktigaste är att följa Koranen medan en Budhist kan komma till dom flesta platser och hålla sig innom de flesta lagens ramar genom att aggera efter deras egn ”tro”. Kommer ateist däremot till ett Islamistiskt sammhälle så så kan det gå fortare än kvickt att bli stenad, medan samme Ateist i ett Budhistiskt sammhälle skulle klara sig galant. Stort problem är också att den Kristna tron börjar växa sig starkare i vissa länder som ett svar på den Islamistiska fanatismen. Detta kan man inte minst se på USA som blir mer och mer fanatiskt Kristna som svar på sina motståndares Islamska tro.
    Detta är ett stort problem även för mindre troende Kristna eftersom det inte finns en gemensam förståelse ens innom religionerna och om man inte tror lika mycket/lite på religionen så är man inte ens på samma plan. En fundamentalistiskt Kristen tycker att en mindre troende Kristen är sämre och en mindre troende tycker att en fundamentalist är sämre som aggerar för mycket till efter relionen än efter mänskligt sunt förnuft.
    Att Stadsmissionen och Frälsningsarmén gör bra saker är bra i sig men jag ser inte varför det skall betyda att gudstro skall rättfärdigas. Det finns en hel hop andra humanitära organisationer som gör bra saker utan att följa en religion. Humanoria är inte patenterat av religiösa utan snarare tvärrt om om man ser till det stora hela.
    Om det inte fans religion skulle det vara otroligt mycket enklare att få ett gemensamt globalt förhållningssätt till vad som är rätt och fel! Om alla istället skulle ena sig om en tro så borde alla tro på Tomten! Tomtens devis ”Om du är snäll får du presenter” är minst svårt att misstolka och ger ingen rätt att utföra onda handlingar mot någon annan. En som tror på Tomten får inte ens vara dum mot någon som inte tror på Tomten eller som istället tror på Pizzamonstret och ger heller inga förmåner till den som tror på Tomten (mer än mer presenter) gämfört med någon som inte tror.

    Personligen tror jag inte och jag tror allra minst på människor med gudstro.

    SvaraRadera